Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Tenesteområde > Kultur > Nyheiter > Aktiv på din måte – verdens aktivitetsdag 10.mai

Aktiv på din måte – verdens aktivitetsdag 10.mai

KRONIKK: Skal du lykkes med å være fysisk aktiv hele livet må du finne noe du liker, uavhengig av hva all verdens forskere sier. Finner du en aktivitet som gir glede og mestring, vil du holde motivasjonen hele livet.

10. mai er det klart for Verdens aktivitetsdag som markeres i Norge for femte gang. Verdens Helseorganisasjon (WHO) står bak, og årets tema er Aktiv på din måte.

Vi overstrømmes av forskningsartikler og populistiske artikler om hvordan vi bør trene for å bli best mulig, for å unngå livsstilsjukdommer og for å få ei generelt bedre helse. Forskning, blant annet fra NTNU, viser at 4x4 intervaller er en effektiv treningsmetode både for mosjonister, hjertepasienter og toppidrettsutøvere. Olympiatoppen har sine intensitetssoner som parameter for hvor hard treningen bør være. Det er positivt at vi kan innhente informasjon om hvordan vi kan trene for få best mulig effekt, at det finnes forskningsbasert kunnskap om dette og at informasjonen er lett tilgjengelig for folk flest.

Likevel er det viktig ikke å  miste fokus på egenverdien av det å drive fysisk aktivitet.  Det å finne sin måte å være fysisk aktiv på, som gir glede, mestringsfølelse og velvære og som kan hjelpe den enkelte til å mestre hverdagens utfordringer, er kanskje det aller viktigste. Det er et fåtall som er fysisk aktive fordi de ønsker å bli verdensmestre.

Ulike grupper i samfunnet har ulike behov. De som skal tilrettelegge for aktivitet bør tenke på dette og stille seg viktige spørsmål som:

  • I hvilken grad tilbys gratis eller rimelige aktiviteter i ditt lokalområde?
  • Hvilke frivillige organisasjoner finnes i ditt nærmiljø?
  •  Finnes det aktivitetstilbud i lokalmiljøet for alle grupper, for eksempel innvandrere, personer med spesielle behov for tilrettelegging, supermosjonisten, 6 – åringen og 15 - åringen?
  • Hvor i nærmiljøet finnes det tilbud om fysisk aktivitet og kan det nåes med offentlige kommunikasjonsmidler?
  • Tiltaler aktivitetene både kvinner og menn og folk i ulike aldersgrupper?
  • Hvordan kan man tilpasse aktivitetene slik at de blir tilgjengelig for alle?
  • Hvilke behov styrer utformingen av aktivitetene?

En uhøytidelig undersøkelse gjennomført av Ressursgruppa for fysisk aktivitet i Møre og Romsdal i forbindelse med Verdens aktivitetsdag 2011, viser at det er mange forskjellige grunner til at barn, unge og voksne er fysisk aktive. Mange har gjennom denne undersøkelsen skrevet at foreldrene er grunnen til at de startet med den aktiviteten de liker best. Dette er viktig å tenke på. Påvirkning til å være fysisk aktiv kan gjøres ved at det tilrettelegges, men og ved at man blir tatt med på aktiviteter. Ei jente svarte at aktiviteten hun likte best var å sykle og det begynte hun med når mamma og pappa kjøpte sykkel til henne. Flere har svart at de liker å gå i fjellet både sommer og vinter. Når de fikk spørsmålet om hvorfor de startet med denne aktiviteten, så var svarene ofte gode barndomsopplevelser og vi var med foreldrene våre på tur. Motivasjonsfaktorene de har er mange, men ofte nevnte de frisk luft, sosialt samvær, gøy, fart, spenning og utfordringer.

I et samfunn der mye er lagt til rette for innaktivitet trengs det ansvarsbevisste voksne som åpner døren til en aktiv hverdag og gir ungene og ungdommene mulighet til å gjøre gode valg. Vi må tørre å slå av tv og data når ungene ikke gjør det selv. Gjennom dette vil man skape holdninger som ungene tar med seg videre i livet. Man vil også skape gode og morsomme minner. Kanskje kan noen svare som Arne Næss svarte gjorde i intervju med  Lars Jacob Krohg når han spurte hvorfor han som 89 åring fortsatt klatret: ”Hvorfor sluttet du? Jeg mener.. da vi var barn klatret vi begge. I trær, på stener og lignende. Jeg sluttet aldri. Du sluttet. Hvorfor sluttet du? ”

Skal du lykkes med å være fysisk aktiv hele livet må du finne noe du liker uavhengig av hva all verdens forskere sier. Finner du en aktivitet som gir glede og mestring vil du holde motivasjonen hele livet. Så løp ut og vær aktiv på din måte!

Ellen Cathrine Hammer,
koordinator folkehelse og  fysisk aktivitet, Møre og Romsdal Idrettskrets

Siri Ask Fredriksen,
rådgivar fysisk aktivitet, Møre og Romsdal fylkeskommune

 

Last ned bilde av kronikørene her (Siri Ask Fredriksen t.v. på bildet)